Hållbarhetsrisk
Hållbarhetsrisk är en miljörelaterad-, social eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle kunna ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde. Miljörelaterade hållbarhetsrisker kan vara fysiska risker eller omställningsrisker.
Fysiska miljörisker har att göra med progressiva effekter med anledning av klimatförändringar exemeplvis högre temperatur, högre vattennivåer eller övergripande resursbrist. Realiserade fysiska risker kan leda till skada på egendom eller minskad produktivitet som kan ha en potentiell negativ inverkan på investeringens värde.
Miljörelaterade omställningsriskerhar att göra med eventuella effekter som följer av omställningen till en mer hållbar ekonomi med lägre koldioxidutsläpp, exempelvis genom strängare regler för beskattning av koldioxidutsläpp, subventionering av mer hållbara konkurrerande verksamheter eller ökade kostnader för att möta regulatoriska krav. Sådana förändringar kan ha en negativ inverkan på investeringsobjekts långsiktiga resultat.
Sociala risker kan realiseras genom exempelvis bristfällig kontroll av underleverantörers efterlevnad av internationella normer, diskriminering eller mutor. Förutom de sociala effekterna kan dessa händelser har stor betydelse för samhällets uppfattning av ett investeringsobjekt vilket kan ha en negativ inverkan på dess avkastning.
Brister i ägarstyrning och infrastruktur för kontroll kan exempelvis leda till missförhållanden, ineffektiv användning av tillgångar eller personalhändelser. Dessa kan ha negativa effekter på ett investeringsobjekts effektivitet och resultat samt skapa bad will som kan negativt inverka på dess avkastning.
Generellt sett innebär investeringsobjekt med lägre hållbarhetsrisk bättre möjlighet för avkastning än motsvarande alternativ med högre hållbarhetsrisk. Garantum beaktar hållbarhetsrisker vid alla investeringsbeslut och i vår rådgivning vilket ger en bättre möjlighet att skapa långsiktigt värde för våra andelsägare.
Aktie-Ansvars ersättningspolicy
Aktie-Ansvars ersättningssystem, som omfattar alla anställda och uppdragstagare, präglas av fondbolagets långsiktiga intressen och ska främja en sund och effektiv riskhantering och regelefterlevnad. Ersättningssystemet innehåller inga incitament för överdrivet risktagande i de fonder som bolaget förvaltar, hållbarhetsrisker inkluderat. Ersättningssystemet får vidare inte utformas så att konflikt uppstår med Aktie-Ansvars skyldighet att iaktta andelsägarnas intressen. Aktie-Ansvars Riktlinje för ersättning till anställda är fastställd av styrelsen och utformad för att överensstämma med fondbolagets mål, värderingar, intressen för fondbolaget och de förvaltade fonderna och andelsägarna.
Negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer
Identifiering och prioritering av negativa konsekvenser för hållbar utveckling sker som en integrerad del av investeringsprocessen. Genom att aktivt välja bort samt påverka enskilda bolag verkar vi för att begränsa negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer.
Aktie-Ansvar har fastställt en Policy för ägarstyrning samt Principer för aktieägarengagemang som syftar till att beskriva hur fondbolaget och förvaltare av fonderna utövar aktieägarengagemang. Bolagsstämman är bolagets högsta beslutande organ där aktieägare har rätt att utöva sitt inflytande och göra sin röst hörd. Aktie-Ansvar ska som huvudprincip delta i bolagsstämmor där fondbolaget har aktieinnehav.
Den del av SFDR (EU:s förordning om hållbarhetsrelaterade upplysningar) om innebär redovisning av huvudsakliga negativa konsekvenser för hållbarhetsfaktorer kommer Aktie-Ansvar att publicera i juni 2023 för referensåret 2022. Begreppet definieras som "Negativa, materiella eller sannolika materiella effekter på hållbarhetsfaktorer som orsakas, förvärras av eller är direkt kopplade till investeringsbeslut och rådgivning som utförs av den juridiska personen".
Den 1 januari 2023.