Uppföljning: Fortsatt bra utveckling i Graalstrategierna

2018-11-06
Turbulensen på världens börser höll i sig hela oktober och Stockholmsbörsen (OMXS30) föll med 7,5%. Våra lång/kort-strategier, Graal och Graal Aktiehedge, fortsatte båda sin positiva utveckling och slutade månaden närmare +1%.


Våra Graalstrategier, tillsammans med flera andra av våra alternativa strategier, lyckades stå emot och stiga under månaden, vilket visar på att Aktie-Ansvar har verktygen för att klara sig under turbulenta börstider.

Vi satte oss ned igen för att följa upp den intervju vi gjorde mitt under turbulensen med fondernas ansvariga förvaltare, Philip Wendt. Denna gång för att höra om turbulensen är över efter den senaste veckans starka utveckling, vilka förändringar som har gjorts i Graalstrategierna samt synen på årets sista månader.

philip wendt graal aktiehedge fonder aktieansvarBörserna verkar ha vänt tillbaka senaste veckan, tror vi att turbulensen från oktober är över nu?
–  Absolut inte. Vi räknar med att minskat tillflöde av likviditet från centralbankerna i det fjärde kvartalet leder till betydligt större svängningar på aktiemarknaden framöver. Däremot tror vi inte att den här tjurmarknaden lägger sig ner så lätt. Först skall vi ha en rekyl upp under november och december.


Sedan sist, har du gjort några förändringar i hur fonden är positionerad?
–  Under oktober har vi svängt från negativ exponering till aktiemarknaden till en hyfsat stor positiv exponering. Främst har vi gjort det genom att köpa tillbaka blankade aktier och realiserat stora vinster på dessa positioner.


Graalstrategierna var upp närmare 1% under månaden, varifrån såg vi starkast bidrag?
–  Starkast bidrag såg vi från våra blankade aktier. Vi hade inriktat oss på att blanka de senaste årens vinnaraktier, som förvaltare ofta väntar med att sälja till absolut sist. Det var många av dessa som togs ut bakom vedboden under oktobermassakern. Vi kanske skall nämna att vår pair-trade i ICA mot Axfood under oktober blev en riktigt vinstlott efter stark rapport från ICA och negativa utsikter om  utdelningstillväxt i Axfood.

Vad tror vi om utvecklingen på marknaderna för årets sista två månader?
–  Rimligtvis bör aktiemarknaden fortsätta den rekyl upp som började i slutet av oktober. ECB (Europeiska centralbanken) och BoJ (Bank of Japan) har varit hyfsat förutsägbara, medan Federal Reserve varit lite väl hökaktiga. Trots att de ändå väntas höja i december, tror vi att retoriken framöver lär bli mindre stram.

Osäkerheten inför det amerikanska mellanårsvalet har sannolikt vägt på marknaden. Om republikanerna gör ett dåligt val och demokraterna tar över majoriteten i kongressen skulle de kunna innebära att Trumps stimulansåtgärder tas tillbaka och det skulle företagen inte gilla. Däremot kan det vara positivt för dollar och räntor, med mindre obligationsemissioner än vad som aviserats. 

Brexitförhandlingarna skulle kunna gå i lås under november och ett dunkelt medgivande av EU till en italiensk budget minskar osäkerheten i Europa och bidrar till fortsatt uppgång på börserna, euron och kronan.

Kanske viktigast för de återstående två månaderna av 2018 är mötet i Buenos Aires under G20-mötet mellan Trump och Xi. Som vanligt med Trump har det varit mycket positionerande inför detta möte, men vi bedömer att USA har mer att förlora på en tilltagande konflikt med Kina och att de därför kommer att vara betydligt mer försonliga. Ett sådant utfall blir ett perfekt tillfälle att lämna aktiemarknaden och tacka för nästan tio års uppgång. 2019 blir ingen lek.

Skriv Ut

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.