Saxxum Aktiv nominerad vid Morningstar Fund Awards

2019-02-21
Den globala mixfonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv har i dagarna nominerats till bästa fond 2018 (i kategorin Best SEK Allocation Fund) vid Morningstar Fund Awards. Fonden lyckades under förra året leverera en avkastning på drygt 4,1% samtidigt som majoriteten av värdens börser visade upp röda siffror.


2019 har startat positivt och fonden är upp drygt 5,5% och gör precis det den ska, levererar en positiv avkastning oavsett börsens utfall. Det visar på att fonden är ett bra alternativ i en sparportfölj samt för att själv slippa tajma börsens rörelser.


– Saxxum har varit relativt defensivt positionerad senaste treårsperioden, vilket lönade sig i början av 2016 men framför allt under 2018. Aktieexponeringen var dessutom extra låg under fjärde kvartalet i fjol när börserna föll som mest. Istället för aktier har fonden jobbat mycket med valutor, statsobligationer och guld vilka alla har bidragit positivt till avkastningen. Anledningen till detta var delvis att de långsiktiga avkastningsprognoserna på traditionella risktillgångar som aktier var väldigt låga (p.g.a. höga värderingar) och delvis det makroekonomiska klimatet.

I ett läge där den förväntade avkastningen på aktier och krediter är låg eller negativ, belåningen är rekordhög, centralbankerna har begränsat med ammunition och det politiska läget är prekärt, känns det lämpligt att ha lägre risk i portföljen, säger Peder Du Rietz, förvaltare för fonden


Vi är självfallet oerhört glada och stolta över nomineringen! Morningstar Fund Awards går av stapeln den 11 mars. 

 

 

Skriv Ut

Vi använder cookies, läs mer här om hur det fungerar.

Jag förstår.